Een dag met Gabi
4 januari 2023
De afwasser, het hart van elk restaurant. En dat weet Gabi, als één van de trouwste afwassers van De Horeca Groep, maar al te goed.
Gabi begint haar dag om 17:00 uur. Aan de hoeveelheid borden ziet ze dat de bediening er een drukke lunch op heeft zitten. Ook de keuken heeft zijn best gedaan met de mise-en-place. Kortom, ze hoeft voorlopig nog niet stil te zitten.
Het leven in de spoelkeuken is goed, heel goed. Zat zou je denken. Het werk lijkt vrij eenvoudig: het servies en keukenmaterialen gaan gebruikt door de spoelmachine en komen er weer brandschoon uit.
Was het maar zo’n feest. Het leven van Gabi is veel zwaarder. Ze is de psycholoog van het bedienend personeel en hoort alle drama’s en ervaringen aan van haar collega’s. Ze is DJ, daar komt een hoop muziekkeuzestress bij kijken. En Gabi kan een biertje en wijntje aan het einde van haar shift ook moeilijk afslaan. Het is echt geen makkie.
Om 19;00 heeft Gabi alles schoon en opgeruimd en is de spoel een job die bestaat uit goed bijhouden. Totdat de spoelmachine er mee kapt. Gabi moet de machine leeg laten lopen, zichzelf laten reinigen en weer opstarten. Een proces dat tot een uur duurt. Ondertussen stapelen de borden zich op en voordat ze het doorheeft staat Gabi in een fort van vaat.
Vroeger zou Gabi in paniek zijn geraakt. Nu weet ze wel beter. Even later draait de machine weer op volle toeren en breekt Gabi haar spoelbouwwerk af tot er geen vuiltje meer aan de lucht is.
Gabi ziet haar mede-afwassers komen en gaan. Ze gaan, maar verlaten De Horeca Groep zeker niet. De spoelkeuken barst namelijk van de doorgroeimogelijkheden. Ze doen hun intreden in de keuken of mogen het de gast aan tafel naar de zin maken.
Maar dat wil Gabi niet. Ze houdt van haar zelfstandigheid en vind het heerlijk om haar eigen ding te hebben. Daar gaat haar hartje sneller van kloppen.